Luister
muziek
13 juni 2023 - 08:58
Deel dit artikel:

Werken als particulier beveiliger: iets voor jou?

Werken in de beveiliging? Daarvoor moet je in de wieg zijn gelegd. Naast de juiste papieren moet je als beveiliger ook over allerlei competenties beschikken om je werk goed te kunnen doen.

gemert-bakel24
  / advertorial
Advertentie

Zo moet je over goede communicatieve en sociale vaardigheden beschikken. Oftewel: goed kunnen luisteren, praten, en omgaan met mensen. Daarvoor is het ook belangrijk dat jij je goed kunt inleven in anderen.

Als beveiliger moet je het ook vaak van je overtuigingskracht hebben en in elke situatie het hoofd koel weten te houden. Overwicht en stressbestendigheid zijn dan ook belangrijke competenties in het beroep. Verder moet je over een gezonde dosis verantwoordelijkheidsgevoel beschikken. Bezittingen, objecten en personen beveiligen is immers erg verantwoordelijk werk.

De in veel gevallen onregelmatige werktijden doen een beroep op je flexibiliteit. Tot slot is het vanwege de aard van het werk ook belangrijk dat je een goede fysieke conditie hebt.

Welke opleiding heb je nodig als beveiliger?

Met de eigenschappen en competenties hierboven ben je er natuurlijk nog niet. Om in de particuliere beveiliging aan de slag te mogen, heb je een mbo-niveau 2-diploma Beveiliger nodig. Veel roc’s bieden deze opleiding aan, en er zijn particuliere instituten waar je deze opleiding tot beveiliger kunt volgen. Er zijn ook opleidingen op niveau 3 en 4 wanneer je als coördinator of leidinggevende aan de slag wilt in de beveiliging.

Je kunt kiezen tussen de beroepsopleidende (BOL) en beroepsbegeleidende leerweg (BBL). In het eerste geval breng je de meeste tijd op school door. Een BBL-opleiding Beveiliging combineert werken met leren. Je gaat dan ‘gewoon’ aan het werk en gaat daarna meestal één dag per week naar school.

Wat ga je doen als beveiliger?

Het werkgebied beveiliging is heel divers. Je kunt aan de slag als onder andere winkelbeveiliger, in de evenementen- of persoonsbeveiliging, als medewerker bij een particuliere alarmcentrale of als portier of receptionist. De werktijden van een beveiliger kunnen verschillen. Een winkelbeveiliger werkt bijvoorbeeld tijdens winkeltijden, maar een nachtportier werkt ‘s nachts. Maar dat is een open deur.

Je takenpakket als particulier beveiliger hangt af van je precieze functie. In het algemeen ben je bezig toezicht houden en controletaken, door de wacht te houden of te surveilleren. Als beveiliger is je voornaamste taak het voorkomen van zaken als diefstal, vernielingen en ongevallen. Maar je treedt ook controlerend op bij incidenten en calamiteiten.

Waar kun je aan de slag als beveiliger?

Mogelijk wil je bij een bedrijf aan de slag in de interne beveiligingsdienst, maar je kunt ook gaan werken voor een beveiligingsbedrijf dat je vervolgens detacheert bij één of verschillende opdrachtgevers.

Vóór je als beveiliger aan de slag kunt bij een (beveiligings)bedrijf, moet je vaak een uitgebreide achtergrondcheck doorkomen en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen. Heb je een strafblad? Dan krijg je, afhankelijk van het (zwaarste) delict op je strafblad, mogelijk geen VOG. Als (aspirant-)beveiliger kun je dus het best zoveel mogelijk ‘van goed gedrag en zeden’ zijn.

Met je diploma op zak kun je ook als zelfstandige (zzp’er) voor jezelf beginnen als beveiliger en jezelf verhuren aan beveiligingsbedrijven. Daarvoor heb je naast je mbo-opleiding Beveiliger toestemming nodig van de plaatselijke korpschef.
Wat verdient een beveiliger?

Niet onbelangrijk: wat is het salaris van een beveiliger? Wat je verdient, hangt af van verschillende zaken. Denk aan je opleidingsniveau, aantal jaren werkervaring, welke aanvullende certificaten je hebt behaald én je exacte functie.

Volgens de beveiligings-cao ligt het starterssalaris (salarisschaal 2) van een beveiliger rond de € 2.100 bruto per maand. Val je in de hoogste salarisschaal (schaal 7)? Dan verdien je iets meer dan € 2.600 bruto per maand.

Op dit basisloon krijg je volgens de cao een onregelmatigheidstoeslag (ORT) als je werkt tijdens bijzondere uren. Deze toeslag varieert van 10% voor werken op doordeweekse avonden tot 35% voor werken op zondagen.

Heb jij wel oren naar een baan als beveiliger? Kijk dan eens naar de opleidingsmogelijkheden bij jou in de buurt.

Download de gratis app van Gemert-Bakel24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie