Luister
muziek
14 november 2021 - 12:13
Deel dit artikel:

Het is weer eerder donker: Lees hier dé preventietips om inbraak te voorkomen

Het Donkere Dagen Offensief gaat weer van start nu het ’s avonds weer vroeg donker is. Vele belanghebbende bundelen hun krachten zoals wijkagenten, het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid), gemeenten, ondernemers, buurtpreventieteams en uiteraard wij van Brabant Veilig. Het is een jaarlijks terugkerende campagne in het najaar waarin deze diverse bovengenoemde partijen hun unieke krachten bundelen. Daarbij is alles gericht op preventietips, om de kans op onder andere een woninginbraak te minimaliseren.

gemert-bakel24
  / Redactie
  • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie
Advertentie

Het aantal woninginbraken stijgt namelijk elk jaar rond deze periode, omdat dieven hun kans schoon zien zodra het donker is en er minder sociale controle is op straat. Gemiddeld wordt elk kwartier ergens in Nederland een inbraak gepleegd. Tijdens deze periode ligt deze frequentie een stuk hoger dan in de zomer. Middels het Donkere Dagen Offensief probeert men dat hoge aantal inbraken drastisch terug te dringen. Dát is dan ook net de reden waarom buurtpreventieteams in deze periode iedereen vragen extra alert te zijn. En indien mogelijk in de avond een rondje te gaan wandelen.

Buurtwacht teams tijdens de donkere dagen

Buurtwacht teams trekken deze donkere dagen periode ook meer de straat op om patrouille rondes te lopen en mensen op straat erop te attenderen wanneer er bijvoorbeeld nog ramen of deuren open staan. Er ladders, containers of andere klim gelegenheden voor het grijpen staan. Auto’s niet afgesloten zijn of dat er niet voldoende verlichting is aangebracht rondom de woning. Ook letten zij tijdens deze rondes op verdachte bewegingen zoals verdachte personen of voertuigen in de wijk. Vaak wordt er samen gewerkt met de politie, en waar mogelijk ondersteunen wijkagenten de buurtwacht teams door een ronde mee te wandelen. De sociale controle op straat is immers niet voor niets een belangrijk onderdeel van de Politie Keurmerk Veilig Wonen maatregelen.

De ingang van de wintertijd betekent voor veel mensen een uurtje langer slapen, maar wintertijd = inbraaktijd! Iets waar veel mensen niet direct rekening mee houden is dat inbrekers juist in deze tijd extra actief zijn omdat dit voor hen de ideale kans is om onopvallend te werk te gaan en vervolgens ongestoord hun werk te kunnen doen. Als dan vervolgens met de feestdagen zoals Sinterklaas, Kerst, Oudjaar en Nieuwjaar ook nog eens veel mensen van huis zijn breekt het hoogseizoen pas echt aan!

De impact van een woninginbraak

Een woninginbraak heeft een gigantische impact op de bewoners en wordt daarom in vaktermen aangeduid als een High Impact Crime. Een hele heftige en traumatische gebeurtenis die veel indruk maakt op mensen. Daarom wordt er middels preventieadvies alles aan gedaan deze vervelende incidenten zoveel als mogelijk te voorkomen.

3 redenen waarom je een inbraak écht niet wil meemaken:

  1. De emotionele gevolg schade wanneer je dierbare bezittingen worden gestolen zoals sieraden van overleden personen uit je privéomgeving, vertrouwelijke documenten, familiefoto’s en herinneringen van je kinderen. Vaak zorgt dit voor de meeste en heftigste emoties. Het maakt je boos maar ook verdrietig en verward. Veel mensen nemen het vervolgens zichzelf kwalijk dat ze te onvoorzichtig zijn geweest en niet genoeg hebben gedaan om een inbraak te voorkomen.
  2. De waardevolle spullen waar je zo aan gehecht was, zijn ineens verdwenen. Zoals laptops, tablets, telefoons, televisies, fotocamera’s, sieraden, geld, fietsen, gereedschappen. Maar ook identiteitsbewijzen en pinpassen die je opnieuw moet aanvragen. Om nog niet eens te spreken over spullen die simpelweg onvervangbaar zijn. Realiseer je dat niet alles verzekerd is en terug te kopen valt.
  3. Het vertrouwde en veilige gevoel verliezen omdat iemand in jouw vertrouwde thuis is geweest, terwijl je diegene daarvoor geen toestemming hebt gegeven, wordt vaak als meest heftige ervaren. De plek waar jij je veilig moet voelen is er opeens niet meer na het bezoek van een overvaller of inbreker.
  4. Vaak gaan inbraken gepaard met veel geweld en dus veel schade, het kost vaak veel geld om deze schade te laten herstellen. Ook moet je heel veel zaken regelen wat de nodige tijd en energie kost.

Inbraakschade aan de woning is niet altijd volledig te herstellen, waardoor je telkens opnieuw geconfronteerd wordt met de gebeurtenis. Het slijt, maar duurt soms jaren.

High Impact Crimes: welke delicten zijn dat dan?

Voorbeelden van delicten die, naast woning- en auto inbraken, onder de term “High Impact Crimes” worden verstaan zijn bijvoorbeeld berovingen, straatroven, overvallen en geweld/zeden-misdrijven. Deze delicten hebben veel overeenkomsten op het gebied van dadergroepen en aanpak. Dergelijke incidenten worden tijdens het Donkere Dagen Offensief dan ook zeker niet vergeten!

Wat doet de politie tijdens het Donkere Dagen Offensief

De politie zal in de periode van het Donkere Dagen Offensief (de herfst en wintermaanden van september t/m maart) dan ook extra acties organiseren om de criminaliteit op straat te bestrijden. Zo kunnen ze achter inbrekers aan gaan die nog een straf open hebben staan. En houden ze via het politiesysteem verscherpt toezicht op plekken en tijdstippen waar de afgelopen jaren criminelen bovengemiddeld vaak hun slag sloegen.

De surveillances worden geïntensiveerd op de zogenaamde ,,Hot Spots’’ tijdens ,,Hot Times’’, dat wil zeggen: op bepaalde tijdstippen surveilleren op hoog risico locaties. Ook voeren ze extra verkeerscontroles uit. In sommige gevallen maken ze zelfs gebruik van roadblocks, om zicht te krijgen wie er allemaal in een bepaalde wijk rondhangt. Ook spreken ze hangjeugd vaker aan, en schrikken ze criminelen af door actief aanwezig te zijn in de wijk. Daarnaast geven ze voorlichting via lokale media en flyers.

Aarzel niet, bel 112 bij een verdachte situatie!

De politie benadrukt dat het ontzettend belangrijk is dat mensen direct 112 bellen bij een verdachte situatie. Hoe sneller ze ter plaatse zijn, des te groter is de pakkans. En elke inbreker die van de straat af gehaald kan worden is een mooi resultaat. Er is genoeg capaciteit op de 112 meldkamer om meldingen van verdachte situaties aan te nemen, daarnaast kunnen zij veel sneller schakelen met de eenheden op straat. Ze komen liever 10 keer te vaak, dan 1 keer te laat. Gebruik vervolgens ook altijd de buurtpreventie appgroep om je buurtbewoners te waarschuwen en zo samen de dief te kunnen pakken.

Wat kun je zelf doen aan preventie?

Gelukkig kan je er vaak zelf al veel aan doen om de kans te verkleinen dat je slachtoffer wordt van het dievengilde. De komende tijd zullen er dan ook veel preventietips gedeeld worden. Zo attenderen we iedereen nog eens extra om tijdig actie te ondernemen. Zo voorkom je een inbraak in jouw woning.

Hier alvast 10 bruikbare preventietips:

  1. Ben voorzichtig op Social Media, dieven kijken graag mee om te weten wanneer je van huis bent, scherm berichten zoveel mogelijk af voor ,,niet – vrienden’’
  2. Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk met een PKVW certificaat en SKG sterren. Breng eventueel een alarminstallatie aan in je woning, en breng beveiligingscamera’s aan rond de woning
  3. Zorg voor voldoende buitenverlichting, liefst op bewegingsdetectie of tijdschakelaar
  4. Zorg dat de woning er bewoond uit ziet: laat verlichting, TV of radio aan staan. Laat post niet op de mat liggen en ruim vuilniszakken op. Zorg dat er een auto (eventueel van de buren) voor het huis staat en sluit nooit helemaal het zicht af met rolluiken of gordijnen. Sein eventueel de buren in zodat zij je hierbij een handje kunnen helpen!
  5. Zorg dat je vrij zicht hebt op straat. Let goed op wat er gebeurd en maak gebruik van de buurtpreventie appgroep als je verdachte personen rond ziet lopen. Maar ook als er vreemde voertuigen door de straat rijden. Ben altijd waakzaam en alert, zeker zodra het donker wordt op straat.
  6. Zorg dat je ziet wie er voor de deur staat, maak gebruik van een deurspion, deuruitzetter of slimme deurbel.
  7. Ga je op vakantie? Doe dit zoveel mogelijk anoniem! Zet nooit je eigen adres op je kofferlabel als je met het vliegtuig reist, maar gebruik bijvoorbeeld het adres van familie of het reisbureau. Inbrekers azen in de vertrekhal op adreslabels en fotograferen deze om toe te slaan als je op vakantie bent. Ga je met de auto en/of caravan? Pak deze dan niet pontificaal voor je woning in, maar doe dit zoveel mogelijk buiten het zicht.
  8. Let op wat je bij het oud papier zet, dit vertelt inbrekers vaak wat er in de woning te halen valt!
  9. Plak nooit een briefje op de deur met de tekst ,,ik ben even weg’’ want ook inbrekers lezen deze informatie graag!
  10. Verstop nooit sleutels onder een bloempot of een deurmat. Dit zijn al jaren geen geheime plek meer voor inbrekers! En laat ze ook niet op het slot zitten aan de binnen- en buitenkant. Bewaar ze het liefst evenals de andere waardevolle spullen uit het zicht.

Download de gratis app van Gemert-Bakel24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie