Luister
muziek
24 September 2022 09:32
Deel dit artikel:

Zonnepanelen en bomen: gaat dat goed samen?

Zonnepanelen en bomen. Vaak gaan ze goed samen. Soms ook niet. Met name zodra schaduw van bomen op zonnepanelen valt, wordt de roep om bomen te snoeien groter. Zonder schaduw brengen zonnepanelen meer energie op. Toch gaat de gemeente haar bomen niet snoeien voor meer energie opbrengst. We leggen graag uit waarom.

gemert-bakel24
  / Redactie
  • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie
Advertentie

Met de almaar stijgende energiekosten, is het zelf opwekken van energie nog populairder geworden dan dit al was. Zonnepanelen zijn dan een vertrouwd middel om energie op te wekken. Daarbij is het behalen van zoveel mogelijk opbrengst voor de meeste mensen een belangrijk doel.

Schaduw

Schaduw op zonnepanelen vermindert het de opbrengst van de panelen. Daardoor duurt het langer om de aanschafkosten van de panelen terug te verdienen. Vandaar dat schaduw als nadelig wordt ervaren.

Wij ervaren wel een verschil hoe mensen schaduw accepteren. Komt de schaduw van een hoog bouwwerk, dan wordt dit als een vast gegeven beschouwd. Komt de schaduw van een boom, dan is het voor veel mensen geen vaststaand gegeven. Dan moet de boom maar gesnoeid worden, is de redenering.

Boom heeft waarden

Bomen hebben een belangrijke waarde voor de natuur, het milieu, het klimaat en het dorps- en stadschoon. Maar ook voor ons als mensen en zelfs de economie. Dat komt omdat bomen onderdeel zijn van de natuur en daar hun bijdrage aan leveren. Ze houden CO2 vast, produceren zuurstof, geven verkoeling in de zomer, maar zorgen er in het algemeen ook voor dat we ons als mensen prettiger voelen in de omgeving van bomen. Daarom zijn huizen met grote bomen, meer waard dan vergelijkbare huizen zonder grote bomen. Ziekenhuizen zorgen ervoor dat er vanuit kamers steeds meer zicht is op groen, omdat mensen dan eerder herstellen.

De bomen in eigendom van de gemeente staan er voor deze algemene belangen. Ook de bomen in onze woonwijken. En we vinden dat algemeen belang heel belangrijk. Vandaar dat we bomen niet kappen of rigoureus snoeien omdat ze schaduw geven.

Milieu belangrijk

Gelukkig willen veel mensen bijdragen aan een beter milieu. Bijvoorbeeld met zonnepanelen op het eigen dak. Via de website van zonnescan brabant kun je zien of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Op onze website kun je ook meer informatie vinden over zonnepanelen. Ook als je dak niet of minder geschikt is, bijvoorbeeld door schaduw van bomen. 

Download de gratis app van Gemert-Bakel24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie