Luister
muziek
6 mei 2021 - 17:30
Deel dit artikel:

Totaal aantal coronabesmettingen in Gemert-Bakel sinds de start: 2641

Het coronavirus houdt ons al meer dan een jaar in de greep. De versoepelingen komen nu om de hoek kijken, maar het aantal besmettingen in onze gemeente blijft stijgen. Op dit moment (6 mei 2021) zijn er 2641 personen uit gemeente Gemert-Bakel positief getest, sinds de start in maart vorig jaar.

gemert-bakel24
  / Redactie
  • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie
Advertentie

Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Ondanks dat we er in maart en april 2020 véél meer mensen overleden door corona en véél meer mensen door het virus in het ziekenhuis kwamen te liggen, is dat met het aantal besmettingen juist het tegenovergestelde. In mei 2020 stond de teller aan het begin van die maand op 169 vastgestelde besmettingen. Dat aantal bleef stabiel, tot ongeveer eind september en begin oktober. Toen schoot het aantal besmettingen omhoog.

En sindsdien hebben we eigenlijk geen echte daling meer gezien. Begin oktober waren het er 293, aan de start van november 612, begin december 822 en steeg het aantal maar door en door. Ook dit jaar. Inmiddels staat, na bijna veertien maanden met corona opgescheept te zitten, de teller op 2641 vastgestelde besmettingen bij inwoners van gemeente Gemert-Bakel.

Verhouden met aantal doden
De stijging van het aantal besmettingen staat totaal niet in verhouding met het aantal ziekenhuisopnamen en dodelijke slachtoffers. Gelukkig maar. We zien in de cijfers van het RIVM dat er een grote piek was in maart en april 2020. In no-time schoot het aantal coronadoden omhoog tot 29, in gemeente Gemert-Bakel. Daarna bleef dat cijfer lang gelijk, tot halverwege november. Inmiddels staat de teller op 38 personen uit gemeente Gemert-Bakel die door corona om het leven kwamen. Een lichte stijging vergeleken met het aantal besmettingen dus.

Wat betreft de ziekenhuisopnamen geldt ongeveer hetzelfde. Zo'n 72 ziekenhuisopnamen tot en met april vorig jaar. Nu staat de totale teller op 99 ziekenhuisopnamen door corona in gemeente Gemert-Bakel.

Testen en behandeling
Waar heeft dat mee te maken? Twee aspecten zijn daarbij belangrijk. Er wordt bijvoorbeeld veel en veel meer getest dan in de beginfase van de coronacrisis. Daardoor worden er veel meer besmettingen vastgesteld, maar die zijn lang niet allemaal zo ernstig dat mensen erdoor opgenomen hoeven worden of zelfs komen te overlijden.

Daarnaast zijn er veel betere behandelingen tegen het virus. In maart, april en mei 2020 wisten we vrijwel niets van het virus. Daardoor wisten artsen en verplegers ook niet wat voor behandeling ze patiënten moesten aanbieden. Inmiddels weten we dat veel beter. Daarbij komt dat er volop gevaccineerd wordt. De kwetsbare doelgroepen hebben inmiddels een prik ontvangen, waardoor de kans op ernstige ziekte of overlijden heel erg verkleind is.

Download de gratis app van Gemert-Bakel24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie