Luister
muziek
7 mei 2021 - 16:47
Deel dit artikel:

Alle volwassenen in Noord-Brabant staan nu in het Donorregister

Vanaf nu staat iedereen vanaf 18 jaar in Noord-Brabant in het Donorregister. De afgelopen maanden verstuurde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brieven naar inwoners om hen te herinneren aan het invullen van een keuze over orgaandonatie. 77,8 procent van de Brabanders heeft zelf een keuze ingevuld. De resterende mensen staan nu in het Donorregister met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ en heeft hier een bevestigingsbrief van ontvangen.

gemert-bakel24
  / Redactie
Advertentie

Noord-Brabant is de vijfde provincie waarvan alle volwassenen in het Donorregister staan. Tot 1 augustus volgen de andere provincies. Demissionair minister Tamara van Ark: “Ik ben blij dat ruim drie kwart van de Brabanders zelf een keuze heeft ingevuld in het Donorregister. Want dit geeft duidelijkheid over wat jij wilt dat er na je dood met je organen en weefsels gebeurt. Zo voorkom je onduidelijkheid bij je nabestaanden.”

Vier keuzemogelijkheden
In het Donorregister heb je vier eigen keuzes. 38,2 procent van de Brabanders heeft ingevuld donor te willen worden, 27,5 procent wil dit niet. 10,8 procent laat de keuze over aan de partner of familie en 1,3 procent laat deze over aan één aangewezen persoon. De overige 22,2 procent van de Brabanders heeft (nog) geen eigen keuze ingevuld. Zij staan vanaf nu met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het register. Dit betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie.

Keuze aanpassen
Voor sommige mensen is het lastig om na te denken over de dood. Toch is het belangrijk dit wel te doen en hierover te praten met familie en vrienden. Want bespreken en invullen van een eigen keuze in het Donorregister geeft nabestaanden duidelijkheid in een verdrietige tijd. Het kan helpen om de verhalen van mensen die al een keuze maakten te lezen.

Het ministerie hoopt dat alle mensen in Nederland die nog geen keuze hebben ingevuld, alsnog nadenken over wat zij het liefst willen. En dat zij hun keuze invullen in het Donorregister en deze bespreken met hun naasten. Je kunt je keuze op ieder moment invullen of wijzigen op donorregister.nl.

Download de gratis app van Gemert-Bakel24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie