Luister
Live
20 oktober 2021 - 11:11
Deel dit artikel:

Missie bladgoud: bladeren laten liggen voor een leefbare omgeving

Gevallen bladeren ruimen we normaal gesproken op. Maar vanaf dit najaar voeren we op diverse grasvelden in Bakel een proef uit: bladeren die op het gras zijn gevallen, laten we liggen. Deze bladeren verkruimelen we, zodat ze in de bodem opgenomen worden. De proef is goed voor het gras, bomen, dieren en mensen.

gemert-bakel24 / Redactie • Beeld - gemeente Gemert-Bakel

Proef

In 2021 starten meerdere Peelgemeenten waaronder Gemert-Bakel een proef om gevallen bladeren op gazons te versnipperen. Waar normaal het blad wordt afgevoerd, blijft het nu liggen. Omdat het verkruimeld wordt zakt het in het gras. Zo wordt het snel in de bodem opgenomen. Dat is beter voor regenwormen en andere bodemdieren. De bodem kan hierdoor ook meer water vast houden. Dat is beter voor het gras en de bomen. In 2020 heeft gemeente Rotterdam deze proef al uitgevoerd. Die was daar erg succesvol. Als de proef in onze gemeente ook succesvol blijkt, gaan we het hergebruik de komende jaren op meer locaties toepassen.

Bladgoud

Missie Bladgoud ziet gevallen bladeren als grondstof voor bodemverbeteraar als goud. Met dat ‘bladgoud’ gaan we de ecologische kringloop, die we met het opruimen van bladeren verstoren, zoveel mogelijk herstellen. Door bladeren te laten liggen en te hergebruiken, is er meer voeding aanwezig voor planten en dieren en blijft het groen langer leven. Het blad biedt ook schuilgelegenheid aan insecten. Bovendien maken we Gemert-Bakel klimaatbestendig, omdat grasvelden en plantvakken met blad meer water kunnen opnemen en minder snel verdrogen. Ook kunnen de bodem en het groen met (extra) blad meer CO2 vasthouden.

Zelf aan de slag

Je kunt meedoen door bijvoorbeeld de bladeren in je tuin tussen de planten te laten liggen of de bladeren van het terras tussen de planten te vegen. Het is ook goed om onkruid te plukken in plaats van onkruid te schoffelen. Ook in de openbare ruimte kun je bladeren van de verharding tussen de beplanting vegen.

Download de gratis app van Gemert-Bakel24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug