Luister
muziek
15 mei 2022 - 12:08
Deel dit artikel:

Koopwoningmarkt wordt steeds krapper

Voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben het CBS en het Kadaster onderzoek gedaan naar indicatoren die spanningen op de koopwoningmarkt meten. In de laatste jaren zijn op de koopwoningmarkt vraag en aanbod steeds verder uit elkaar gegroeid. De transactieprijzen lagen vaak veel hoger dan de vragenprijzen. In veel van de Nederlandse gemeenten werd er gemiddeld overboden. Daarnaast is de tijd dat een woning wordt aangeboden afgenomen.

gemert-bakel24
  / Redactie
  • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie
Advertentie

De transactieprijs, ofwel de verkoopprijs, wordt vergeleken met de laatst bekende vraagprijs. De verkoopprijs kwam de laatste jaren steeds meer boven de vraagprijs te liggen. In 2021 lag nog een kleine 20 procent van de transactieprijzen onder de vraagprijs, dit was in 2020 38 procent. De koopwoningmarkt wordt steeds krapper en dat is te concluderen uit het feit dat steeds meer woningen boven de vraagprijs verkocht worden.

Verkoop boven vraagprijs

In bijna alle gemeenten gingen huizen in 2021 boven de vraagprijs weg. In enkele gemeenten, zoals Blaricum, Laren en Wassenaar, gingen de huizen onder de vraagprijs weg. In deze gemeenten is de gemiddelde transactieprijs relatief hoog. In zeventien Nederlandse gemeenten lag de verkoopprijs gemiddeld 10 procent of meer boven de gevraagde prijs. Vergeleken met eerdere jaren was dit voorheen nog nergens het geval.

Woningen minder lang op de markt

Verkochte woningen in 2021 stonden ongeveer een kleine twee maanden te koop. De woningen werden gemiddeld voor een periode van vier maanden aangeboden. Dit is een groot verschil met het jaar 2014. In 2014 werd een koopwoning voor een periode van ongeveer een halfjaar aangeboden. De gemiddelde verkooptijd van een verkochte woning was toen tien maanden. In 2021 is de aanbodtijd gedaald naar een minimum, rekening houdend met de doorlooptijd tussen de koopovereenkomst en de daadwerkelijke overdracht bij de notaris.

Spanningsindicatoren

Indicatoren die spanningen op de woningmarkt meten zijn volgens het Kadaster en CBS vraag- en aanbodindicatoren, maar ook koperskenmerken. In de crisis is de gemiddelde leeftijd van een huizenkoper opgelopen, maar ook weer gedaald na een wetswijziging rond de overdrachtsbelasting in 2021. Starters die kopen zijn hiermee meer geworden.

Gemeente Gemert-Bakel

In het onderzoek zijn alle regio's apart genomen en is er gekeken hoe groot de afwijking is tussen de transactieprijs ten opzichte van de vraagprijs per gemeenten. In gemeente Gemert-Bakel is er een afwijking van 3 procent waargenomen. Het landelijk gemiddelde ligt op 10 procent.

Download de gratis app van Gemert-Bakel24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie