Luister
muziek
13 augustus 2022 - 07:14
Deel dit artikel:

Hoog percentage vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen in Cranendonck

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft in kaart gebracht wat de verdeling van de type huizen zijn in alle Nederlandse gemeenten. Zo ook gemeente Gemert-Bakel. Leuk om eens een kijkje te nemen wat de verdeling is.

gemert-bakel24
  / Redactie
  • Beeld - Google Streetview
Advertentie

Het gaat om de statistieken op 1 januari 2021. Op dat moment telde Nederland bijna 8 miljoen woningen. 42 procent daarvan was een rijtjeshuis. Dat is een hoger percentage dan in Cranendonck. Een rijtjeshuis is hierbij een blok van ten minste drie woningen.

1965-1985

Dat het rijtjeshuis momenteel domineert, heeft te maken met ontwikkelingen tussen 1945 en 2005, meldt het CBS. "Vooral in de periode 1965-1985 zijn er zeer veel rijtjeshuizen opgeleverd die nog altijd bestaan."

Verdeling in gemeente Gemert-Bakel

Hieronder brengen we in beeld (aan de hand van de cijfers van het CBS) wat het percentage van de woningen per woningtype is.
- Rijtjeshuis: 37,2 procent
- Vrijstaande woning: 28,5 procent
- Twee-onder-een-kapwoning: 19,9 procent
- Meergezinswoning: 14,4 procent

Hoger percentage vrijstaande woningen

Vooral het percentage vrijstaande woningen is opvallend. Landelijk ligt dat percentage namelijk op 13 procent. In gemeente Gemert-Bakel is dat dus véél hoger, namelijk 28,5 procent. Datzelfde geldt overigens voor de twee-onder-een-kapwoning. Daarvan is het landelijke gemiddelde 9 procent en in gemeenre Gemert-Bakel 19,9 procent.

Meergezinswoning

Het percentage meergezinswoningen is in gemeente Gemert-Bakel een stuk lager. Een meergezinswoning is volgens het CBS een woning die samen met andere woonruimten c.q. bedrijfsruimten een geheel pand vormt. Hieronder vallen flats, galerij-, portiek-, beneden- en bovenwoningen, appartementen en woningen boven bedrijfsruimten, voor zover deze zijn voorzien van een buiten de bedrijfsruimte gelegen toegangsdeur. 14,4 procent van de woningen was een meergezinswoning in gemeente Gemert-Bakel in 2021. Landelijk lag dat percentage op 36 procent.

Download de gratis app van Gemert-Bakel24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie