Luister
muziek
30 September 2022 14:10
Deel dit artikel:

Dorsdag en wijn- en bier maken in het Boerenbondsmuseum

Zondag 2 oktober is een dag met voor ieder wat wils in het Boerenbondsmuseum.

gemert-bakel24
  / Redactie
  • Beeld - Boerenbondsmuseum
Advertentie

Zo is het bier- en wijngilde deze middag aanwezig om tekst en uitleg te geven over het brouwen van bier en het maken van wijn. Aan het vorige van deze eeuw werd op meerdere plaatsen nog wijn gemaakt van producten rechtstreeks van de boerderij. Meestal werden appels gebruikt voor het maken van wijn. Maar ook ander fruit werd gebruikt. Het proces van wijn maken wordt getoond. Ook wordt er uitleg gegeven hoe het bierbrouwproces in zijn werk gaat.

Eerste dorsdag

Normaalgesproken vindt de dorsdag op de 2e zondag van oktober plaats. Dit jaar is er echter een extra dorsdag. In augustus is tijdens het oogsten het koren van het land gehaald en te drogen gelegd op de mijt. Vandaag wordt het graan eruit gedorst, met behulp van machines en door vrijwilligers van het museum ook met de hand. En op de dorsberg loopt het paard zijn rondes om daarmee voor aandrijving te zorgen van de machines in de schuur. In de andere gebouwen van het museum zijn zoals elke zondag demonstraties en ambachten te bekijken en in de boterfabriek wordt boter gemaakt.

Ook zijn er deze middag keramisten aanwezig die demonstraties Raku stoken verzorgen. Raku stoken is een specifiek keramisch bakproces dat zowel vuur als rook gebruikt om unieke patronen en ontwerpen in het aardewerk te maken. Muzikale invulling wordt verzorgd door Boeremoeske.

Het museum is zondag 2 oktober geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Breng gerust een bezoek want deze eerste zondag van oktober is meer dan genoeg te zien, te beleven en te proeven in het Boerenbondsmuseum.

Download de gratis app van Gemert-Bakel24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie