Luister
muziek
31 Juli 2023 15:20
Deel dit artikel:

18 jaar: wat kun je allemaal verwachten?

Je bent bijna 18 jaar en de wereld rondom Gemert-Bakel ligt aan jouw voeten. Je bent straks meerderjarig, wat leuk! Momenteel zijn jouw ouders of verzorgers nog voor veel zaken verantwoordelijk en hoef je zelf nog niet (veel) te regelen. Hier komt wat verandering in. Voordat jij 18 wordt moet er nog veel geregeld worden.

gemert-bakel24
  / advertorial
Advertentie

Er komen dan nieuwe rechten en plichten op jouw pad.

DigiD aanvragen

Wellicht heb je al een DigiD, check eerst of deze nog werkt en of je hierin kunt komen, anders moet je een nieuwe aanvragen. Dit is erg belangrijk. Een DigiD is jouw Digitale Identiteit, hiermee kun je veilig op websites van de overheid inloggen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor het doen van belastingaangifte, de tegemoetkoming scholieren aanvragen en het aanvragen van zorgtoeslag.

Eigen zorgverzekering

Als je bijna 18 jaar wordt, kun je je alvast verdiepen in de zorgverzekering. Vanaf dat moment kan je namelijk zelf een zorgverzekering afsluiten. Zo is je zorgverzekering als je 18 jaar bent verplicht. Een zorgverzekering sluit je af bij een zorgverzekeraar. Dit kan bijvoorbeeld bij Univé, a.s.r., of Zilveren Kruis. De keuze is reuze! Daarom kun je op verschillende sites verzekeringen vergelijken. Als je er echt niet uitkomt, kun je ook altijd hulp vragen aan mensen in jouw omgeving. Bevalt een verzekeraar toch niet? Dan kun je jouw zorgverzekering aanpassen aan het einde van het jaar.

Zorgtoeslag aanvragen

Als je een zorgverzekering hebt, betaal je premie. Daarom kom je vaak in aanmerking voor zorgtoeslag. Dit is een bijdrage van de overheid en dekt een deel van de kosten van je zorgverzekering. Sommige jongeren vragen dit niet aan en laten hierdoor een flink bedrag links liggen. Check goed of je ook recht hebt op zorgtoeslag.

Andere verzekeringen

Er bestaan nog een aantal andere verzekeringen die voor jou misschien wel handig kunnen zijn. Dit hangt uiteraard af van jouw situatie. Woon je op jezelf? Heb je al jouw rijbewijs en wellicht al een auto? Of wil je op je achttiende gaan reizen? Dit zijn zaken waarin het van belang is om even een kijkje te nemen naar verschillende soorten verzekeringen zoals een inboedelverzekering, autoverzekering, reisverzekering of annuleringsverzekering.

Huurtoeslag

Woon jij al op jezelf? Dan kun je vanaf je achttiende huurtoeslag krijgen. Hier gelden wel een aantal regels en voorwaarden voor. Verdiep je hier goed in en ontdek of jij recht hebt op huurtoeslag.

Studiefinanciering en studentenreisproduct regelen

Daarnaast kun je als student zijnde ook studiefinanciering aanvragen. Ook hierbij geldt weer dat het verstandig is om je hierin te verdiepen en te ontdekken of je hier recht op hebt.

Download de gratis app van Gemert-Bakel24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie