Luister
Live
4 maart 2021 - 17:30
Deel dit artikel:

Veilig stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen

Het is aftellen tot de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De stempas is al in huis, de kandidatenlijst en, voor 70-plussers, het briefstembiljet zijn onderweg. Vanwege het coronavirus gaat stemmen op sommige punten anders dan anders. Daarom zetten we op een rijtje wat handig is om te weten!

gemert-bakel24
  / Gemeente Gemert-Bakel

Allereerst een dikke dankjewel voor alle inwoners die zich hebben aangemeld als vrijwilliger. Zij zetten een stapje extra, waar dat zeker nu niet vanzelfsprekend is. Top!

Stembureaus

Op de kandidatenlijst staat op de achterkant heel veel informatie over de verkiezingen. Informatie die er altijd al op staat, zoals wat neem je mee als je gaat stemmen, waar zijn de stembureaus en wat als je zelf niet kunt gaan stemmen. Vanwege het coronavirus is er een paar dingen waar we speciale aandacht voor vragen. 

- In Bakel is de locatie van een stembureau zeer recent gewijzigd: zorgcentrum De Wilbertsdries is vervallen. Daarvoor in de plaats kun je stemmen in het jeugdhuis, Bernhardstraat 20.
- In Gemert is het stembureau in zorgcentrum Ruijschenberg alleen toegankelijk voor bewoners en begeleiders.
- Andere vertrouwde stembureaus zijn vanwege corona ook verhuisd. De wijzigingen even op een rijtje:

1. Kindercentrum De Samenstroom is verhuisd naar Sporthal Molenbroek te Gemert.
2. Zorgcentrum Ruijschenbergh (met uitzondering van bewoners en begeleiders) is verhuisd naar de Gerarduskerk te Gemert.
3. Kindcentrum De Bakelaar is verhuisd naar het verenigingsgebouw Musis Sacrum te Bakel
4. Wooncomplex De Berken is verhuisd naar gemeenschapshuis de Schans te Milheeze.
5. Bij Kindcentrum Berglaren zit het stembureau nu in de sportzaal aan de La Courtstraat 2 te Gemert, tegenover het kindcentrum.

Op maandag 15 en dinsdag 16 maart zijn twee stembureaus geopend speciaal voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Val je binnen deze groep? Dan kun je tussen 07:30 tot 21:00 uur terecht in de hal van het gemeentehuis in Gemert en in het verenigingsgebouw van Musis Sacrum in Bakel.

Briefstemmen voor kiezers van 70 jaar en ouder
Ben je 70 jaar of ouder en wil of kun je niet zelf naar het stembureau? Dan mag je bij deze Tweede Kamerverkiezing ook per brief stemmen. Iedereen vanaf 70 jaar ontvangt een briefstempakket. Daarin staat uitgelegd hoe stemmen per brief werkt. Dat is trouwens géén verplichting. Je mag dus ook gewoon naar het stembureau. Wat belangrijk is bij briefstemmen:

- Stuur je stembescheiden uiterlijk vrijdag 12 maart 17:00 uur per post. Lees vooraf goed de instructies op de bijsluiter.
- De briefstemenvelop inleveren mag ook. Dat kan bij de publieksbalie van het gemeentehuis op werkdagen vanaf woensdag 10 maart tot en met dinsdag 16 maart tussen 09:00 en 17:00 uur en op woensdag 17 maart van 07:30 uur tot 21:00 uur.
- Het tellen van de briefstemmen gebeurt in een speciaal stembureau. Dat is in de binnentuin van het gemeentehuis in Gemert.

Stemmen is belangrijk

Wij doen er alles aan om stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing zo veilig mogelijk te laten verlopen. Voor jou als kiezer omdat het belangrijk is je stem te laten horen. En voor onze stembureauleden die als vrijwilliger deze belangrijke taak op zich nemen. We doen dan ook een klemmend beroep op ieders verantwoordelijkheid. Draag een mondkapje in het stembureau, volg de aanwijzingen in het stembureau op en houd je aan de basisregels die gelden rondom het coronavirus. Doe vooraf de gezondheidscheck! Lees daarvoor de bijsluiter bij de stempas. Ben je niet fit? Machtig dan iemand anders om je stem uit te brengen. Alleen samen kunnen we veilig stemmen! 

Download de gratis app van Gemert-Bakel24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug