Luister
muziek
3 juni 2022 - 12:00
Deel dit artikel:

Hardlopen voor kankeronderzoeken, Suzanne doet het!

“Ik heb oma beloofd om marathons te lopen voor onderzoek naar kanker”

gemert-bakel24
  / Indra Slegers
  • Beeld - Suzanne van de Loo
Advertentie

GEMERT – Iedereen kent wel iemand met kanker, zo ook Suzanne van de Loo uit Gemert. Ze maakte het van dichtbij mee. Haar oma kreeg baarmoederslijmvlieskanker. Dat is eenhele mond vol, maar oma is een doorzetter en gelukkig inmiddels kankervrij. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Kanker is nog steeds een ziekte die moeilijk te genezen is. Het traject is daarnaast ook zeer zwaar en eist nog vele onderzoeken. Daar wilde Suzanne haar steentje aan bijdragen.

Gedreven

Van de Loo vindt het heerlijk om buiten in beweging te zijn. Het is voor haar puur genieten als ze in ochtenden in alle vroegte al buiten aan het hardlopen is. Vanwege haar rugklachten is ze gaan hardlopen. Lange afstanden lopen kon ze natuurlijk nog niet. Daarom is ze sinds 2019 een schema gaan aanhouden om conditie op te bouwen. Ze was toe aan een uitdaging, een marathon lopen. Haar eerste hardloopevenement was 5km tijdens de Oliebollen run in Tiel. Ze liep de loop met een tijd van 32:04. Dat smaakte naar meer!

Maar helaas kwam in 2020 corona. Samen zijn mocht niet meer dus gingen de fysieke evenementen ook niet door. Dat was natuurlijk ontzettend balen. Maar dat hield Suzanne niet tegen. Ze liep de City Run in Gemert zelf wel, evenement of niet. Toen ze ontdekte dat je via een website virtueel kon lopen liet ze dat niet aan haar voorbij gaan. Ze kreeg haar verdiende medaille thuisgestuurd.

Het hardlopen ging steeds beter en ze verlegde haar grenzen. Maar soms kun je ook net wat té fanatiek zijn. Van de Loo was recent geopereerd aan haar teen en ging lopen tijdens een virtueel evenement op Ameland, onverhard. Dat was een hele uitdaging die ze toch heeft uitgelopen. In 2 uur en 43 min liep ze 22km.

Een echte doorzetter

In mei 2021 liep ze in de Ardennen de Trail du Barrage 15km met 500 hoogte meters in 2 uur en 52 min. We moeten haar toegeven, ze zoekt wel de mooie evenementen uit. Want hierna had ze op 28 juli weer een prachtige loop. De La Chouffe met 1000 hoogte meters die ze liep voor het goede doel Strong Baby’s. Hier haalde ze €353 op dankzij de donaties van vrienden en familie. Vanaf toen wilde niet meer lopen voor niks, maar geld ophalen voor een goed doel.

Catherina ziekenhuis

Bijna dagelijks maak Suzanne het van dichtbij mee, vormen van gynaecologische kanker. Sinds september 2021 is ze werkzaam in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven op de polikliniek Gynaecologie. Hier ontvangt ze patiënten aan de balie die problemen hebben met zwangerschappen. Op de polikliniek worden meerdere fertiliteitstrajecten aangeboden.Regelmatig treft ze hier jonge vrouwen met kanker, dit raakt haar keer op keer. Ze ziet hoe hard er geld nodig is voor meer onderzoeken. Hier wilde ze wat mee doen en ging navraag doen in het ziekenhuis.

Het Catharina Ziekenhuis heeft een eigen onderzoekfondsnaar onder andere kankeronderzoeken. Suzanne wist meteen dat ze wilde hardlopen voor dit onderzoekfonds. Haar doel is zoveel mogelijk geld ophalen om verschillende kankeronderzoeken te kunnen realiseren. Maar dit gaat niet zonder sponsoren en donaties. Eén onderzoek kost €10.000 tot €20.000 euro. Dat is een enorm bedrag waar Suzanne haar steentje aan bij wil dragen.

“Het is een mooi initiatief om mensen een hart onder de riem te steken” aldus Suzanne.

Hardlopen voor het Kanker Onderzoekfonds

Afgelopen maart liep Suzanne de Vuurtoren Trail op Ameland. Dit was de eerste loop voor het onderzoekfonds van het Catharina Ziekenhuis. Ze liep maar liefst 42 km in 5 uur en 15 min weer onverhard. Dit liep ze niet voor niks en dat gaf haar een extra boost. Ze eindigde als 5e van de +/- 40 vrouwen. Dit was een geweldige prestatie voor van de Loo. Haar vriend Huib zei “Als je iets sneller was stond je op dat podium”. Dat kon Suzanne niet geloven. Wat een zelfvertrouwen kreeg ze.

Naast het hardlopen en haar vriend Huib heeft Suzanne nog een grote liefde, haar honden Nero & Mara. Dagelijks wandelt ze met hun door ons mooie Gemert. Hoewel Nero het rondje Gemert al meer dan voldoende vindt, is Mara net als Suzanne een fanatiekeling. Afgelopen 21 mei liep ze samen met Mara de 15 km Natte Neuzen Canitrail in Leudal. Dit was uiteraard voor het Catharina onderzoekfonds.

Wat wordt er nog gelopen?

Op 9 juli kan je Suzanne bij de City Run in Gemert toejuichen. Hier loopt ze de 15km. Dit is slechts een warming-up voor aankomende 24 juli. Ze gaat dan 52km hardlopen in het Leenderbos met als doel binnen 6,5 uur finishen. Dit is de langste trail die ze tot nu toe heeft gelopen. Hoe bereid je je voor op die lange loop? “Niet te veel snelle suikers eten voor de marathon, rust houden niet veel stressen.” Vertelt Suzanne.

En dat is nog niet alles, op 29 oktober gaat ze 13 km canitraillopen met Mara in Velp. Tijdens de Brabantse Kluistrail op 10 december in Aarle-Rixtel loopt Suzanne 30 km door modder, bossen en langs weilanden. Met als afsluiter de halve marathon op Ameland van 21,1km. Een drukke agenda dus.

In 2023 heeft Suzanne ook al de nodige plannen staan. Zo gaat ze op vakantie naar Tenerife om daar met een groep onbekenden te lopen. Een tocht van 100km door de bergen. Dit lopen ze in 5 dagen tijd met 5000 hoogte meters! Je zou toch zeggen dat van de Loo op vakantie gaat om even rust te pakken. Maar het hardloopvirus heeft haar goed te pakken…

Sponsoren

Dat kanker een vreselijke ziekte is weten we allemaal. En dat het (te) vaak voorkomt ook. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt jaarlijks een van de vele soorten kanker. In 2021 kregen 124.000 mensen kanker. Suzanne is een van de kanjers die zich inzet voor al deze mensen. En u kunt ook helpen door tedoneren. U kunt als particulier of als bedrijf sponseren. Hoe fijn is het als enkele bedrijven uit onze mooie gemeente Gemert-Bakel Suzanne van de Loo sponsort. Om te doneren of voor vragen kunt u contact opnemen met Chantal van Lieshout via het contactformulier.


Download de gratis app van Gemert-Bakel24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie