Nu nog wethouder, maar vanaf 18 maart mag Inge van Dijk uit Bakel zich misschien wel Tweede Kamerlid noemen. Als nummer 4 op de lijst van het CDA lijkt dat toch bijna niet mis te kunnen gaan. “Ik vind het heel belangrijk dat naast het Randstad-geweld ook de Brabantse stem gehoord wordt.”
Het is de coronaperiode dat Van Dijk doet bewegen om een sollicitatiebrief te schrijven. Ze wil graag de stap naar Den Haag maken en 2021 biedt haar de kans. “Ik ben kritisch en ben ga nadenken over bepaalde dingen. Toen dacht ik: Inge, als je ergens iets van vindt, dan moet je je vinger daarvoor opsteken.” En dat wil ze dus in de Kamer gaan doen.
Haar brief wordt geselecteerd uit de honderden inzendingen. “Uiteindelijk ben ik uitgenodigd voor een testdag. Dan ga je debatten voeren en kom je in een Jinek-setting terecht. Je voert gesprekken, maar er wordt ook ineens een microfoon onder je neus geduwd en dan moet je reageren. Dat ga je in de Kamer natuurlijk ook meemaken”, legt ze uit.
Trots
Ze was wel even stil toen ze gebeld werd met het goede nieuws dat ze op de vierde plek van de CDA-kieslijst staat. “Ze zeiden: ‘Ga maar even zitten, want we zijn van plan je hoog op die lijst te zetten’. Dan moet je er ook maximaal voor gaan.”
De fractie van Gemert-Bakel reageert trots en emotioneel. “Dit is ook het bewijs dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt. Als je je schouders eronder zet en hard werkt, kun je overal komen. Die trots overheerst wel in Gemert-Bakel.”
De kans dat ze in de Kamer komt is heel groot. Al durft Van Dijk dat nog niet hardop uit te spreken; “Op 4 sta je wel redelijk veilig, ja.”
Ze gaat zich dan ook richten op de landelijke politiek, maar blijft met Brabant in het achterhoofd. “De Brabantse economie is een van de grootsten van Nederland. Daar mag echt wel meer aandacht voor komen. En ik denk dat het scheelt dat als je uit Brabant komt, dat je daar harder voor wilt knokken. Dat ben ik in ieder geval wel van plan”, vertelt ze lachend.
Economische verschillen
Ook wil Van Dijk zich gaan richten op de woningtekorten in het land en de economie na corona. “Maar ik vind ook dat corona maximaal heeft blootgelegd hoe groot de verschillen in het land zijn. Ik kom uit een gezin waarvan mijn vader dyslectisch was. Dan krijg je het stempeltje ‘dom’. Hij was zo eigenwijs om zich naar boven te knokken. Maar in Nederland hebben heel veel kinderen die kans niet. Er is geen gelijke uitgangspositie als je hoort dat 1 op de 9 kinderen in armoede opgroeit.” Het zijn dus zeker de landelijke thema’s waarin Inge van Dijk geïnteresseerd is. “Maar altijd met een warm hart voor Brabant.”
De politicus krijgt van haar collega’s in Den Haag de tip om op zoek te gaan naar een rovershol aldaar, zoals ze het noemen. “Ik ga ervan uit dat ik iedere maandagavond vertrek naar Den Haag en donderdagavond terugkeer naar Gemert-Bakel.”
Naar binnen gekeerd
Tot de verkiezingen op 17 maart blijft ze campagne voeren. “Het is saai”, zegt ze. “Stuur mij maar gewoon naar een zaal of groot debat. Ik hou van die dynamiek en energie. Het is veel mooier om met je afdeling samen de schouders eronder te zetten en naar buiten te gaan. Nu is het heel erg naar binnen gekeerd.”
Maar nu is ze nog wethouder van onze gemeente. “Daar ben ik nog op gefocust. De 18destopt de telefoon pas met rinkelen vanuit Gemert-Bakel. Dat is heel raar eigenlijk. Dan is het bam, door naar het volgende. Ik weet dadelijk niet wie ik moet bellen in het begin. Als het netwerk weer op orde is, dan kan ik zaken gaan doen.”
Download de gratis app van Gemert-Bakel24 en mis niets → Apple | Android