Luister
muziek
06 Juli 2021 15:59
Deel dit artikel:

Erik Backus leidt veiligheid bij evenementen in goede banen met zijn Overwatch-advies.nl

Een veel meer ervaren persoon om veiligheid en orde te handhaven op evenementen is er niet dan Erik Backus uit Valkenswaard. Met zijn bedrijf Overwatch-advies.nl helpt hij grote en kleinere evenementen in goede banen te leiden en de veiligheid te handhaven. “Heel veel heeft te maken met gedragsbeïnvloeding en crowdmanagement”, legt hij uit.

gemert-bakel24
  / advertorial
Advertentie

Erik heeft zich in zijn 29 jaar als officier bij het ministerie van Defensie opgewerkt tot een belangrijk en deskundig persoon. “Op alle niveaus waar ik bij Defensie gewerkt heb, is crisismanagement altijd aan de orde”, vertelt Erik. Hij groeide langzaamaan in zijn functies en in ervaring. Op den duur had hij de leiding over een eenheid bestaande uit 650 man. “Dan kom je in de staven terecht dat je adviseert en dingen managet op hogere dimensies, ook op politiek niveau. Dat is altijd de rode draad in mijn leven geweest.”
Hij managete verschillende projecten van groot tot klein. Een van zijn belangrijkste taken is ongetwijfeld het begeleiden van de MH17-missie, vlak nadat het vliegtuig neerstortte in Oekraïne geweest. “Ik was adviseur namens Defensie. Al die terugtochten die aankwamen op Eindhoven Airport, lagen voor een deel op mijn bordje”, zegt Erik. “Later zeiden collega’s dat ik voor mezelf zou moeten gaan beginnen.” Vlak na de MH17-missie in 2014 hakte hij de knoop door en startte zijn eigen onderneming.

Overwatch-advies,nl is begonnen met helpen van organisaties van het opbouwen van hun crisismanagementsysteem. Dit deed hij bijvoorbeeld voor de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland en een groot ziekenhuis. Samen met die organisaties zet Erik een plan op hoe zij kunnen handelen in een crisissituatie. Bijvoorbeeld als bij een ziekenhuis ineens heel veel patiënten binnenkomen. “Het is belangrijk om de organisaties eerst een spiegel voor te houden en te laten zien hoe ze ervoor staan. Met mijn ervaring kan ik ervoor zorgen dat zij beter voorbereid zijn om niet in de problemen komen tijdens crisissituaties.”

Stap naar veiligheidscoördinatie evenementen
Later maakte Overwatch-advies.nl ‘toevallig’ de stap naar evenementen. “In de Achterhoek was een festival, Reurpop heet dat, en de organisatie had alles geregeld op het gebied van bewaking, brandveiligheid, geneeskundige steun en de totale coördinatie. Vrijdag zou dat evenement beginnen. De veiligheidscoördinator die zich daar inzette, viel op woensdag uit. De organisatie is toen geadviseerd om mij te bellen. Ik heb dat festival gedraaid en ze evalueerde het. Het was ze geweldig bevallen.” Erik sloot direct een overeenkomst af om daar jaarlijks terug te keren om daar voor de veiligheidscoördinatie te zorgen.

Zorgen uit handen nemen
Inmiddels draait Overwatch-advies.nl zo’n tien evenementen per jaar in het land. Ook in de regio van Valkenswaard heeft hij er een aantal onder zijn hoede. Bijvoorbeeld de Weekmarkt en Doe-Week Dommelen. “Het is belangrijk dat je de taal spreekt van de organisatie zelf en van de overheid, de vergunningverlener. Maar je moet ook de taal spreken van de hulpdiensten. Vanuit mijn achtergrond heb ik alleen maar met die mensen gewerkt”, legt Erik uit. Hij wil de organisatoren bezig laten zijn met het organiseren van het evenement. “Het wordt ook steeds complexer, er zijn steeds meer regeltjes. Evenementenorganisatoren realiseren zich steeds vaker dat ze het vaak niet meer zelf kunnen. Daarom schakelen ze mij als veiligheidscoördinator in, om die zorgen uit handen te nemen.”

Weekmarkt in Valkenswaard
Dat doet hij nu voornamelijk in de Achterhoek, maar wil dat ook naar het zuiden, in de regio van Valkenswaard, trekken. “Men kent Erik Backus in de regio wel, maar ze wisten niet wat ik deed”, vertelt de eigenaar van Overwatch-advies.nl. In coronatijd kreeg hij van gemeente Valkenswaard de taak om onder andere de alternatieve Weekmarkt in goede banen te leiden, wat betreft de veiligheid. “Ik kreeg het vertrouwen van burgemeester Anton Ederveen.”
Anderen zagen toen dat Erik zich ook met dit soort dingen bezighoudt. Sindsdien heeft hij verschillende aanvragen gekregen. Het magische woord daarbij is ‘sfeerbeheer’. “Het gaat om gedragsbeïnvloeding.” Overwatch-advies.nl kijkt er naar hoe ze op een veilige manier de evenementen in goede banen kunnen leiden. “Mensen kenden me al van de andere takken van sport, maar nu ook op het gebied van evenementen.”

Wil je meer informatie over Overwatch-advies.nl, neem dan een kijkje op HUN SITE.

Download de gratis app van Gemert-Bakel24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie